Tanıtım

Profil

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Programı üst düzey akademik ve uygulamaya yönelik bir eğitim hedeflemektedir. Aşağıdaki özellikler bölümü ayrıcalıklı bir eğitim dalı kılmaktadır.

· Uluslararası ve Almanya bağlantısı 

· Çok dillilik

· Disiplinlerarası metodik eğitim

· İnteraktif eğitim yöntemleri

· Uygulamalı eğitim


Program Misyonu:

Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Almanca eğitim ve disiplinler arası yaklaşım ile eleştirel düşünme becerileri kazandırarak küresel düzeyde rekabet edebilen bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, ulusal ve uluslararası alanda başarılı olabilmek için gerekli teorik ve pratik bilgiyi edinirken, sosyal sorumluluk ve evrensel değerlere bağlı bireyler olarak yetişir.

Program Vizyonu:

Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Türk-Alman akademik iş birliğini teşvik ederek toplumsal fayda sağlar. Almanca eğitim ve disiplinler arası yaklaşımla küresel siyaseti analiz eder ve uluslararası iş birlikleriyle nitelikli bilgi üretir.

 

Program Eğitim Amaçları:

1. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Programı, küresel siyasete ve uluslararası ilişkilere dair teorik ve pratik bilgiyle donanmış, toplumsal ve ekonomik sorunlara çözüm önerileri geliştirebilecek mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

2. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Programı, mezunlarının ulusal ve uluslararası düzeyde devlet kurumları, diplomatik misyonlar, sivil toplum örgütleri ve akademik kurumlarda, politika geliştirme ve uygulama süreçlerinin parçası olması amaçlanmaktadır.

3. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Programı, Almanca eğitimle, uluslararası akademik ve profesyonel çevrelerde etkin bir şekilde iletişim kurabilen, disiplinler arası bir bakış açısına sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

4. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Programı, uluslararası iş birlikleri ve diplomasi alanlarında, barış, insan hakları ve sosyal sorumluluk gibi evrensel değerlere saygılı kararlar alabilecek mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


     

Konsept

TAÜ’nün uluslararası profili ve dünya ve Almanya bağlantısı, bölümün önemli ayırt edici özelliklerinden biridir. Öğrenciler, yenilikçi ve interaktif eğitim yöntemlerinin yanı sıra alanında uzman uluslararası akademisyenlerden istifade etmektedirler.

Disiplinlerarası olan bölümde siyaset bilimi ve kamu yönetimi bilgileri yanında hukuk ve işletme gibi komşu disiplinlere ilişkin eğitim de sunularak, uygulama odaklı mükemmel bir sosyal bilimler eğitimi verilmektedir. Bölüm aynı zamanda farklı seçimlik modüllerle öğrencilere çeşitli alanlarda uzmanlaşma imkânı sağlamaktadır.

Uluslararası yönetim ve buna bağlı ders içeriklerini tamamlama ve öğrencilerin kültürlerarası yeteneklerini teşvik etmek amacıyla, Almanya’da staj ve/veya eğitim imkânları en iyi şekilde desteklenmektedir. Bölüm mezunlarına Türkiye ve uluslararası alanda yönetim, piyasa ve politika araştırmaları, medya, halkla ilişkiler ya da idari organizasyonlar ve sivil toplum kuruluşlarında iş imkânı sunmaktadır.

Sadece uluslararası organizasyon ve yönetimlerde değil, aynı zamanda ulusal bir idarede de, uluslararası siyaset süreçlerini analiz yeteneği ve böylece bunlara etki edebilme gittikçe önem kazanmaktadır. Bu nedenle, özellikle İngilizce seçimlik modüllerde uluslararası boyut, eğitim içeriğinin merkezinde yer almaktadır.

Lisans mezuniyeti, devamında yüksek lisans eğitimi imkânı mevcuttur. Mezunlar, TAÜ Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Programı veya Türkiye, Avrupa ve Amerika’nın seçkin üniversitelerinin yüksek lisans programlarına başvurabilirler. Arzu eden öğrenciler böylece akademik kariyer  için de hazırlanmış olacaklardır.

Çift Diploma Programı:

Türk-Alman Üniversitesi ile  Chemnitz Teknik Üniversitesi arasında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü için çift diploma süreci niyet mektubu imzalanmıştır. Bu önemli sürecin ön aşaması olarak, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Dönemi itibariyle DAAD-YÖK Değişim Programı başlatılmıştır. Program kapsamında ilgili kriterleri yerine getiren öğrencilerimiz, eğitim öğretim faaliyetlerini iki dönem boyunca Chemnitz Teknik Üniversitesi bünyesinde, Almanya'da, DAAD-YÖK Değişim Programı bursu ile sürdüreceklerdir. 2024-2025 Eğitim-Öğretim Güz yarıyılı itibariyle 4 öğrencimiz ilgili programa katılmayı hak kazanmış olup, şu anda eğitim hayatlarına Chemnitz Teknik Üniversitesi'nde devam ettirmektedirler.  İlerleyen süreç içerisinde, sürecin geliştirilmesi ve çift diplomaya geçiş sağlanması hedeflenmektedir. DAAD-YÖK Değişim Programının Koordinatörleri, Chemnitz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kai Oppermann ve bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Ebru Turhan'dır.

Yandal Programları:

Bölümümüz disiplinler arası yaklaşımımızı zenginleştirmek amacıyla İşletme, Sosyoloji ve İktisat bölümleri yandal programları sunmaktadır. Söz konusu bu programlar, öğrencilerimizin farklı alanlarda uzmanlık kazanmasına olanak tanımaktadır. Hedefimiz mezunlarımızı hem akademik hem de profesyonel yaşamlarında çok yönlü bir donanıma sahip bireyler olarak öne çıkarmaktır.

 

Eğitim Planı:

Lisans eğitimi 240 AKTS puanını içeren 8 yarıyıldan oluşmaktadır. Her eğitim yılı için 60 AKTS kredilik programlar öngörülmüştür.